A kávé tárolása felbontás után – ezt tudnod kell, ha mindig friss kávét szeretnél inni!

A kávé tárolása felbontás után

A kávé megfelelő tárolása elengedhetetlen, ha a minőséget szeretnénk megőrizni.

Szemes kávé tárolása

A kávét tároljuk mindig fénytől védve, levegőtől elzártan, lehetőleg hűvös, de ne hideg helyen. A helyesen tárolt szemes kávé felbontás után pár hétig megőrzi minőségét. Készülnek kimondottan kávé tárolására tervezett dobozok, amelyekből a levegő eltávolítható és a szemes kávé minősége sokáig megőrizhető.

Őrölt kávé tárolása

Az őrölt kávét felbontás után gyakorlatilag lehetetlen minőségromlás nélkül tárolni. Az őrlemény a levegővel érintkezve magába szívja a párát, az olajok avasodni kezdenek, az aromák pedig gyorsan elillannak. A legelső és legkisebb befektetés, ha igazán jó minőségű kávét szeretnél inni, ha előre őrölt kávé helyett szemes kávét vásárolsz és kávéfőzés előtt darálod le azt.
Éppen ezért szükséges az őrlést is közvetlenül a kávékészítés előtt elvégezni.

A nélkülözhetetlen szén-dioxid

Az egyik nagyon fontos összetevő az espresso kávé tetején kialakuló crema szempontjából a kávéban található szén-dioxid. Többek között ennek köszönhetően jelenik meg a finoman buborékos krém, amikor kávékészítés közben a szén-dioxid a vízzel rekacióba lép. Ha a kávét nem tároljuk megfelelően a szén-dioxid elpárolog, így sokkal rosszabb minőségű és élvezhetetlen crema alakul ki a kávénk tetején.

Hűtőben inkább ne

Ne tároljuk a kávét hűtőben. Az 5-8 °C-os szemek a szoba melegében szinte azonnal párásak lesznek, így sokat romlik a minőségük.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel.