Arabica és Robusta kávé – Mi a különbség közöttük?

Napsütötte kávécserjék

A két leggyakrabban termesztett kávéfajta a világon az Arabica és a Robusta.

Mi a különbség köztük?

Arabica

Amikor kávéról beszélünk, általában a növény egy konkrét fajtájára, a Coffea Arabica cserjére gondolunk. Ezt a variánst termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon
és a Baktérítőtől a Ráktérítőig mindenütt megtalálható a trópusokon.
A számára ideális tengerszint feletti magasság 900-2000 m, a kedvező hőmérséklet pedig 15-25 °C.
Koffeintartalma általában 0,8-1,5%. A kávészemek arról ismerhetőek fel, hogy oválisak, a szemek közepén látható vonal pedig hullámos, „S” alakú.

Robusta

Azonban nem csak az Arabica kávéfaj létezik. Valójában több, mint 120 különböző változatot ismerünk. Nagy mennyiségben viszont csak a Coffea Canephora, ismertebb nevén a Robusta variánst termesztik még.
A Robusta-t a 19. században, a mai Zaire területén fedezték fel. Kereskedelmi előnyeit azonnal felismerték, hisz ez a változat sokkal kevésbé érzékeny a betegségekre, alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban (0-1000 m-ig) is lehet termeszteni és jobban elviseli a magasabb hőmérsékletet (20-30°C), mint az addig egyetlenként termesztett Arabica. A kerek kávészemek felismerhetőek arról is, hogy a középen végigfutó vonal egyenes. Koffeintartalma 1,7-4,1%. Ezeknek a jellemzőinek és alacsony árának köszönhető, hogy a termesztett Robusta mennyisége napjainkra ugrásszerűen megnőtt.

Az egyetlen ok, amiért nem szorította ki társát, hogy az íze általában nem túl érdekes. (Mára már ezt sem lehet határozottan kijelenteni, mert megjelentek kiemelkedő minőségű Robusta változatok is, pl Indiában)

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel.