Kiről emlékezik meg ma a Google főoldala?

Friedlieb Ferdinand Runge, aki először izolálta a koffeint, 225 éve született

Kiről emlékezik meg ma a Google főoldala? Ma 225 éve, hogy 1794 február 8-án a németországi Hamburgban megszületett Friedlieb Ferdinand Runge. Runge felnőtt korára vegyész lett, s ő volt az első, aki 1819-ben a kávéból koffeint vont ki. Sok egyéb tudományos eredménye közül a koffein azonosítása és izolálása tette a számunkra legérdekesebb felfedezést. A kivont […]

Meseta Crema d’Oro szemes kávé teszt a Kávékorzó jóvoltából

Meseta Crema d'Oro - Kávékorzó teszt

Meseta Crema d’Oro kávékóstoló – Kávékorzó teszt A Kávékorzó szakértő csapata a napokban tesztelte a Meseta Crema d’Oro szemes kávénkat. Az teszt végeredménye itt olvasható: “Közepesnél picit sötétebbre pörkölt kávébabok jellemzik a kapott mintát. […] A legjobb eredmény érdekében az őrlő beállítást úgy célszerű elvégezni, hogy normál lefolyást kapjunk. Ez valahol a Joker beállítás környékén […]

Mitől krémes a kávé?

Mitől krémes a kávé?

Hogy lesz a kávédon ínycsiklandó krémréteg? Az espresso tetején látható mogyoróbarna krémréteg mindenki számára ismerős. Ez az igazi olasz espresso kávén jelenik meg, s mindent elmond a csészében található italról. A szakemberek a krém színe, a buborékok mérete, a sötétebb rajzolatok és a tartósság alapján már a csészébe tekintve látják, ha az elkészült ital nem megfelelő […]

A kávécseresznye felépítése – a kávé egy cseresznye?

Kávécseresznye

A kávé gyümölcse, a kávécseresznye Ha érdekel a kávécseresznye felépítése és elég elszánt vagy, az alábbi tudományos jellegű összefoglalóból részletesen megismerheted a kávé növény termését. Felépítés A kávécseresznye belsejében három réteget különböztetünk meg: – a vékony héj (exocarp) – a nyálkás gyümölcshús (mesocarp) – a magokat körülvevő pergamenszerű héj (endocarpium). Héj A gyümölcshéj, vagy bőr, […]

Miért alakítanak ki kávékeverékeket? Most megtudod miért nem csak a 100% Arabica számít jó kávénak.

Zöld kávé válogatás

A különböző kávékat az ízek komplexitása és az állandó minőség fenntartása miatt összekeverik. Amikor arról hallunk, hogy összekeverik a kávéfajtákat, az Arabica szemekhez Robusta szemeket kevernek, vagy kedvenc 100% Arabica kávénkról derül ki, hogy 3-4 variáns keveréke, kicsit rossz lesz a szánk íze. Pedig bevett gyakorlatról van szó. Ezzel az eljárással, a jól megválasztott fajták összekevérésvel […]

Arabica és Robusta kávé – Mi a különbség közöttük?

Napsütötte kávécserjék

A két leggyakrabban termesztett kávéfajta a világon az Arabica és a Robusta. Mi a különbség köztük? Arabica Amikor kávéról beszélünk, általában a növény egy konkrét fajtájára, a Coffea Arabica cserjére gondolunk. Ezt a variánst termesztik a legnagyobb mennyiségben a világon és a Baktérítőtől a Ráktérítőig mindenütt megtalálható a trópusokon. A számára ideális tengerszint feletti magasság 900-2000 […]

A kávé tárolása felbontás után – ezt tudnod kell, ha mindig friss kávét szeretnél inni!

A kávé tárolása felbontás után

A kávé megfelelő tárolása elengedhetetlen, ha a minőséget szeretnénk megőrizni. Szemes kávé tárolása A kávét tároljuk mindig fénytől védve, levegőtől elzártan, lehetőleg hűvös, de ne hideg helyen. A helyesen tárolt szemes kávé felbontás után pár hétig megőrzi minőségét. Készülnek kimondottan kávé tárolására tervezett dobozok, amelyekből a levegő eltávolítható és a szemes kávé minősége sokáig megőrizhető. Őrölt kávé tárolása […]

Az őrlésfinomság megfelelő kiválasztása – Megmutatjuk mire kell figyelned.

Őrlésfinomság beállítása

A szemes kávé megfelelő őrlése nagyon fontos és a készítendő kávé minőségét nagyban meghatározó folyamat. Hiába vásárolunk kiváló kávébabot, ha az őrlemény nem megfelelő finomságú, nem lesz megfelelő az elkészült kávé sem. Ezért amikor egy új kávét szeretnénk kipróbálni érdemes egy kis időt fordítani a daráló megfelelő beállítására is, ugyanis gondosan meg kell választanunk az ideális […]