Az őrlésfinomság megfelelő kiválasztása – Megmutatjuk mire kell figyelned.

Őrlésfinomság beállítása

A szemes kávé megfelelő őrlése nagyon fontos és a készítendő kávé minőségét nagyban meghatározó folyamat.

Hiába vásárolunk kiváló kávébabot, ha az őrlemény nem megfelelő finomságú, nem lesz megfelelő az elkészült kávé sem. Ezért amikor egy új kávét szeretnénk kipróbálni érdemes egy kis időt fordítani a daráló megfelelő beállítására is, ugyanis gondosan meg kell választanunk az ideális őrlésfinomságot.
A háztartásokban leggyakrabban előforduló forgókéses darálók csak korlátozottan alkalmasak erre a feladatra, hisz ezeknél nem lehet beállítani egy kívánt szemcsefinomságot, mindössze az őrlési időt tudjuk változtatni. Sajnos ezzel a módszerrel lehet egy kissé finomabb őrleményt készíteni, de a szemcsék nem lesznek egyformák.
Célszerű ezért változtatható őrlésfinomsági beállítást is nyújtó, őrlőtárcsás kávédarálót beszerezni, vagy automata kávégépet, amelyeknél mindig van lehetőség erre a beállításra.

A kávédarálót a felhasználni kívánt kávébab tulajdonságainak megfelelően kell beállítani

Alapvető tudnivaló, hogy az őrlésfinomság beállítását a fogyasztani kívánt kávészemekhez kell viszonyítani.
Ami számunkra ebben az esetben fontos, hogy mennyire olajosak a kávészemek, mennyire pörkölték meg őket. Irányadó lehet, hogy a világosabb pörkölésű kávét inkább finomabb, a sötétebbet inkább durvább szemcséjűre kell őrölni. Természetesen a tökéletes beállításhoz próbálgatni kell, mindig az adott készüléken kell kikísérletezni a megfelelő beállítást.

Az állítást mindig a daráló működése közben kell elvégezni, hogy ne erőltessük meg a mechanikát. Egy alkalommal célszerű csak 1-2 fokozatot állítani.

Az ideális szemcseméret

Őrleménytípusok (finom, közepes, durva)
Őrleménytípusok (finom, közepes, durva)

Túl durva őrlemény

Ha az őrlés szemcsemérete durva, a kávé könnyedén kifolyik a kávéfőzőből, világos sárga színű, s nem alakul ki megfelelő krémréteg a csészében. A kávé íze ilyenkor túlságosan savanyú lesz.

Túl finom őrlemény

Ha az őrlemény túlságosan finom szemcséjű, akkor a kávé nehezen folyik ki, sötét barna, s szintén nem alakul ki megfelelő crema, vagy ha mégis, akkor csak vékony, sötét barna, s felületén fehér csíkok jelennek meg. A kávé íze ekkor túlságosan keserű lesz.

Az arany középút

Az ideális beállítást akkor találtuk meg, ha a kávé 1-2 mm vékony sugárban folyik, színe középbarna, a csészében kialakuló krémréteg pedig mogyorószínű, sötétebb sávokkal enyhén csíkozott. Ekkor a kávé ízében a keserű és savanyú ízek harmóniában vannak egymással. (A kávé krémjéről többet is megtudhatsz a “Mitől krémes a kávé?” című bejegyzésünkből.)

A keserű/savanyú ízek jelenléte csak jó minőségű kávénál mérvadó, hiszen a gyenge minőségű kávéknál mindez nem tapasztalható.
A silány minőségű kávék alapanyaga, a zöld kávé szemek, gyakran dohosak, tárolási vagy szállítási sérült rakományokból megmaradt kávészemek, melyek valódi ízük miatt eladhatatlanok, így a különböző, de általában véve túl hosszú idejű vagy túl magas hőmérsékletű pörköléssel elfedik azok valódi ízét.
Ez az egyik nyomós oka annak, hogy miért nem érdemes a legolcsóbb kávék közül választani.

Ha tetszett a cikk, kérlek oszd meg ismerőseiddel.